Dolnośląska Sieć Partnerstw LGD zaprasza na Szkolenie pt. Jakość żywności,  tworzenie krótkich łańcuchów dostaw w sektorze rolno-spożywczym, wspierania tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich, realizowanie jest w ramach projektu szkoleniowego, finansowanego o ze środków PROW 2014- 2020 w ramach KSOW, dla Lokalnych Grup Działania z terenu Dolnego Śląska w tym pracowników biur oraz potencjalnych beneficjentów środków wydatkowanych za pośrednictwem LGD oraz mieszkańców obszaru.

Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z Biurem LGD "Partnerstwo Sowiogórskie" (tel. 74 87 161 50)

 Szkolenie zaplanowane zostało na dzień 11.09. 2017 w godz. 09.00 – 17.00 we Wrocławiu w sali konferencyjnej ul. Dobrzyńska 21/23 , 5 piętro

 Organizatorem szkolenia jest Dolnośląska Sieć Partnerstw LGD, która zapewnia

  • salę ze sprzętem,
  • wyżywienie uczestników– serwisy kawowe, obiad,
  • druk i dystrybucję materiałów szkoleniowych przekazanych przez prowadzącego

Ramowy program szkolenia:

 Wspieranie tworzenia systemów jakości żywności (3 godziny):

  • Systemy jakości żywności i inne formy wyróżniania produktów wysokiej jakości
  • Europejski system Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń
  • Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności
  • Europejski system Rolnictwa Ekologicznego
  • Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych
  • Krajowy system „Jakość Tradycja”
  • Krajowy system Produkcja Integrowana
  • Wybrane programy wyróżniania produktów np. Europejskie Dziedzictwo Kulturowe, lokalne marki
  • współpraca między podmiotami wykonującymi działalność gospodarczą na obszarze wiejskim objętym
  • LSR w zakresie świadczenia usług turystycznych, rozwijania rynków zbytu produktów lub usług lokalnych
  • marki lokalne na obszarze Dolnego Śląska, Polski, przykłady dobre praktyki,
  • sieciowanie usług np. karty rabatowe, sieciowanie branżowe itd…
  1. Jak stworzyć krótkie łańcuchy dostaw w sektorze rolno spożywczym (3 godziny):
  • uwarunkowania sprzedaży produktów rolnych przetworzonych i nieprzetworzonych: sprzedaż rolnicza bezpośrednia, działalność marginalną, lokalną i ograniczona, handel detaliczny, nowe przepisy podatkowe limitów sprzedaży dla rolników,
  • formy krótkich łańcuchów dostaw
  • rolnictwo wspierane społecznie RWS, gospodarstwa lub ogrody społeczne, paczka od rolnika, ruch slowfood, stowarzyszenia konsumentów i producentów, paczka izerska - dobre praktyki w ww. zakresie w Polsce i na świecie.

 Prowadzący szkolenie:

  • Jadwiga MichalczykKierownik Działu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny we Wrocławiu.  
  • wet. Małgorzata Bystroń- Pospiszyl, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii we Wrocławiu
  • Renat Bukowska –Prezes LGD Gościniec 4 Żywiołów, koordynator inkubatora

Lokalna Grupa Działania
"PARTNERSTWO SOWIOGÓRSKIE"
Siedziba/Biuro LGD
ul. Grunwaldzka 26 
58-340 Głuszyca
KONTAKT

Więcej

OGŁASZAMY NABÓR
czwartek, 26 stycznia 2023
Szkolenie dla Wnioskodawców
środa, 25 stycznia 2023
OGŁASZAMY NABORY
środa, 25 stycznia 2023
Film promocyjny
wtorek, 21 grudnia 2021
Numer identyfikacyjny
wtorek, 21 grudnia 2021
Portal ARiMR
piątek, 1 grudnia 2017
doradztwo w biurze lgd
środa, 1 marca 2017
Kwiecień 2024
Pn Wt Śr Cz Pt Sb N
« Marzec   Maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930