Dolnośląska Sieć Partnerstw LGD zaprasza na Szkolenie pt. Jakość żywności, tworzenie krótkich łańcuchów dostaw w sektorze rolno-spożywczym, wspierania tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich, realizowanie jest w ramach projektu szkoleniowego, finansowanego o ze środków PROW 2014- 2020 w ramach KSOW, dla Lokalnych Grup Działania z terenu Dolnego Śląska w tym pracowników biur oraz potencjalnych beneficjentów środków wydatkowanych za pośrednictwem LGD oraz mieszkańców obszaru.
Osoby zainteresowane prosimy o kontakt z Biurem LGD "Partnerstwo Sowiogórskie" (tel. 74 87 161 50)
Szkolenie zaplanowane zostało na dzień 11.09. 2017 w godz. 09.00 – 17.00 we Wrocławiu w sali konferencyjnej ul. Dobrzyńska 21/23 , 5 piętro
Organizatorem szkolenia jest Dolnośląska Sieć Partnerstw LGD, która zapewnia
- salę ze sprzętem,
- wyżywienie uczestników– serwisy kawowe, obiad,
- druk i dystrybucję materiałów szkoleniowych przekazanych przez prowadzącego
Ramowy program szkolenia:
Wspieranie tworzenia systemów jakości żywności (3 godziny):
- Systemy jakości żywności i inne formy wyróżniania produktów wysokiej jakości
- Europejski system Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń
- Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności
- Europejski system Rolnictwa Ekologicznego
- Krajowa Lista Produktów Tradycyjnych
- Krajowy system „Jakość Tradycja”
- Krajowy system Produkcja Integrowana
- Wybrane programy wyróżniania produktów np. Europejskie Dziedzictwo Kulturowe, lokalne marki
- współpraca między podmiotami wykonującymi działalność gospodarczą na obszarze wiejskim objętym
- LSR w zakresie świadczenia usług turystycznych, rozwijania rynków zbytu produktów lub usług lokalnych
- marki lokalne na obszarze Dolnego Śląska, Polski, przykłady dobre praktyki,
- sieciowanie usług np. karty rabatowe, sieciowanie branżowe itd…
- Jak stworzyć krótkie łańcuchy dostaw w sektorze rolno spożywczym (3 godziny):
- uwarunkowania sprzedaży produktów rolnych przetworzonych i nieprzetworzonych: sprzedaż rolnicza bezpośrednia, działalność marginalną, lokalną i ograniczona, handel detaliczny, nowe przepisy podatkowe limitów sprzedaży dla rolników,
- formy krótkich łańcuchów dostaw
- rolnictwo wspierane społecznie RWS, gospodarstwa lub ogrody społeczne, paczka od rolnika, ruch slowfood, stowarzyszenia konsumentów i producentów, paczka izerska - dobre praktyki w ww. zakresie w Polsce i na świecie.
Prowadzący szkolenie:
- Jadwiga MichalczykKierownik Działu Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny we Wrocławiu.
- wet. Małgorzata Bystroń- Pospiszyl, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii we Wrocławiu
- Renat Bukowska –Prezes LGD Gościniec 4 Żywiołów, koordynator inkubatora